Kuchařská show Jacoba Jana Boermy

 Olomoucké nákupní centrum Šantovka minulý víkend slavilo své narozeniny. Součástí oslav byla i gastro show s ochutnávkou od slavného holandského šékuchaře Jacoba Jana Boermy, který získal 3hvězdy Michelin. ( V Česku máme jen dvě restaurace s 1hvězdou).
 První michelinskou hvězdu získal už půl roku po otevření podniku De Leest v roce 2002, druhou v roce 2006 a třetí přidal v roce 2013. 
   
Celou akci moderoval a překládal též bývalý 1 hvězdičkový šéfkuchař Roman Paulus. Pan Palus se svěřil, že je mu velkou ctí, že se může setkat s kuchařem který dokazal získat 3 hvězdy, což je to nejvyšší gastronomické ocenění, kterým se může pochlubit jen přibližně 100 šéfkuchařů na celém světě. 
 
Jacob Jan Boerma hovořil o tom jak se mu líbilo v Praze a jak ho zaujala Olomouc. Ve stručnosti představil své degustační menu, které ten den servíroval v jedné ze zdejších restaurací. 
 
Následně začala i slíbená ochutnávka malého předkrmu - Amuse Bouche. Jacob se svým týmem si připravili sto porcí, aby každý zájemce mohl ochutnat. Ke snědku byl květák s muškátovým oříškem, parmazánem, nakládanou zeleninou a citronem. 
Jídlo bylo výborné. Prim hrála  velice moderní, příjemně kyselá omáčka, která připomínala styl a výtvory Strakonického šéfkuchaře Pavla Drdela z restaurace Sůl a řepa. 
 
Jídlo pomáhal servírovat i další výborný české šéfkuchař, známý především ze slavné pražské restaurace La Finestra Tomáš Juřík, který je společně s Romanem Paulusem členem zdejší silné gastronomické skupiny.