Long Story Short, Olomouc

Celý název tohoto podniku v Olomouci je Long Story Short Eatery Bakery (uff!). Tato restaurace byla vybrána jako jedna z dvanácti podniků, které se zúčastnili Pohlreichova souboje restaurací, soutěže, která byla nedávno vysílaná  na Tv Nova. Vedla si tak dobře, že i v obrovské konkurenci obsadila krásné druhé místo. 

Naše návštěva byla asi dva měsíce před vysíláním této soutěže a shodou okolností jsme ochutnali předkrmy a hlavní chody s kterými úspěšně soutěžili v prvním kole, v díle o moderní kuchyni. 

Objekt restaurace nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí pod vedením uznávané architektky a interiér se moc povedl. Najdete zde otevřenou kuchyni, pekárnu, ale také velmi milý servis, vše pod vedením šéfkuchaře Petra Heneše.

Nejdříve  jsme si objednali domácí limonády.

Malina + růže a smrk + zázvor.

Chutnaly výborně a ocenili jsem i jejich originalitu. Především použití smrku bylo velice zajímavé. Inspiraci zde hledali v mojí oblíbené moderní skandinávské kuchyni.  

Z předkrmů jsme ochutnali dnes znovu moderní langoš. 

-Langoš, husa, hoisin, jarní cibulka, chilli, koriandr.

Pěkný, jednoduchý předkrm, který spojuje maďarskou a asijskou kuchyni, kde prim hrál především koriandr.

Druhý z předkrmů byla paštika s brioškou.

-Paštika, brioška, svatojánské ořechy, rybíz.

Na tomto jídle mě naprosto nadchla nastrouhaná zmrzlá paštika, která posouvá celý pokrm na úplně jinou úroveň. Výborný nápad. 

 Z hlavních chodů jsme si objednali 

-Vepřové koleno, mangové curry, koriandrové lívance, sezam, chilli. 

Dle vyjádření šéfkuchaře je právě tohle jídlo jejich Signature Dish. Vepřové koleno bylo glazované, výborné a celý tento pokrm, který spojuje asijské chutě, kari, klíčky, koriandr,  chilli a české lívance byl opravdu zajímavý.

Já byl ale především zvědavý na bezmasý pokrm a to 

-Květák, datle, droždí, kvásek. 

Tenhle pokrm přímo pro Long Story vymyslela šéfkuchařka Miluše Makó, která se specializuje na vegetariánskou kuchyni a nedávno se z Olomouce přesunula do nového konceptu v Praze. Tohle jídlo mě nadchlo nejvíce. Restovaný, nakládaný a syrový květák, smažený kvásek a drožďová omáčka. Hlavně drožďovou omáčku jsem si opravdu zamiloval a rozhodl se toto jídlo převzít a zařadit ho i na menu Ømáčkárny.