Celý název tohoto podniku v Olomouci je Long Story Short Eatery Bakery (uff!). Tato restaurace byla vybrána jako jedna z dvanácti podniků, které se zúčastnili Pohlreichova souboje restaurací, soutěže, která byla nedávno vysílaná na Tv Nova. Vedla si tak dobře, že i v obrovské konkurenci obsadila krásné druhé místo.
Naše návštěva byla asi dva měsíce před vysíláním této soutěže a shodou okolností jsme ochutnali předkrmy a hlavní chody s kterými úspěšně soutěžili v prvním kole, v díle o moderní kuchyni.
Objekt restaurace nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí pod vedením uznávané architektky a interiér se moc povedl. Najdete zde otevřenou kuchyni, pekárnu, ale také velmi milý servis, vše pod vedením šéfkuchaře Petra Heneše.
Nejdříve jsme si objednali domácí limonády.
Malina + růže a smrk + zázvor.
Chutnaly výborně a ocenili jsem i jejich originalitu. Především použití smrku bylo velice zajímavé. Inspiraci zde hledali v mojí oblíbené moderní skandinávské kuchyni.
Z předkrmů jsme ochutnali dnes znovu moderní langoš.
-Langoš, husa, hoisin, jarní cibulka, chilli, koriandr.
Pěkný, jednoduchý předkrm, který spojuje maďarskou a asijskou kuchyni, kde prim hrál především koriandr.
Druhý z předkrmů byla paštika s brioškou.
-Paštika, brioška, svatojánské ořechy, rybíz.
Na tomto jídle mě naprosto nadchla nastrouhaná zmrzlá paštika, která posouvá celý pokrm na úplně jinou úroveň. Výborný nápad.
Z hlavních chodů jsme si objednali
-Vepřové koleno, mangové curry, koriandrové lívance, sezam, chilli.
Dle vyjádření šéfkuchaře je právě tohle jídlo jejich Signature Dish. Vepřové koleno bylo glazované, výborné a celý tento pokrm, který spojuje asijské chutě, kari, klíčky, koriandr, chilli a české lívance byl opravdu zajímavý.
Já byl ale především zvědavý na bezmasý pokrm a to
-Květák, datle, droždí, kvásek.
Tenhle pokrm přímo pro Long Story vymyslela šéfkuchařka Miluše Makó, která se specializuje na vegetariánskou kuchyni a nedávno se z Olomouce přesunula do nového konceptu v Praze. Tohle jídlo mě nadchlo nejvíce. Restovaný, nakládaný a syrový květák, smažený kvásek a drožďová omáčka. Hlavně drožďovou omáčku jsem si opravdu zamiloval a rozhodl se toto jídlo převzít a zařadit ho i na menu Ømáčkárny.
-Dýně, pomeranč, jablko, jogurt.
Krásný dezert a opět zajímavě zvolené suroviny. Tady prim hrála dýně, která v dezertech není příliš obvyklá.
Restaurace nabízí jen jeden dezert a tak jsme využili možnost vyzkoušet i jeden z nabízených zákusků.
-Paris - Brest, švestky, skořice, mák.
Long Story Short sleduji a fandím už od jejího otevření a ne jen proto, že majitelka je moje dlouholetá známá, ale hlavně proto jak kreativní kuchyni předvádí. Svým přátelům tento podnik doporučuji, a vždy říkam, že po Entrée Přemka Forejta se jedná o nejlepší podnik v Olomouci.
Návštěvu jsme si moc užili a na našem novém menu tento týden (23.5. - 26.5. 2023) nabízíme květák s drožďovou omáčkou inspirovanou Long Story. Nabízíme vegetariánskou verzi, ale i verzi s trhaným vepřovým masem. Tak neváhejte vyzkoušet.
Dobrou chuť.
Tipy na výlet v Olomouci:
Kromě notoricky známých míst jako je Dóm, bych doporučil Bezručovy sady, kde vás uchvátí krásný park, hradby či nově vybudovaný vodopád. Další olomouckou novinkou je i náplavka v korytě řeky Moravy, a za vyzkoušení zde stojí i plavba na lodi.