Mace restaurant, Tábor

Další ze skvělých restaurací z pořadu Pohlreichův souboj restaurací, které jsme navštívili je restaurace Mace v hotelu Palcát v Táboře. Kuchyni zde šéfuje Martin Svatek, šéfkuchař s velkým renomé. Dlouholetý člen národního týmu kuchařů a cukrářů, nebo i autor krásné kuchařky Česká kuchyně lehká a elegantní. 

Návštěvu Mace jsem plánoval už velice dlouho a shodou okolností to vyšlo týden před vysíláním už výše zmíněného pořadu v televizi. Některé pokrmy, které jsme si objednali, se objevily i v soutěži. 

Restaurace Mace je podnik vyšší kategorie, do kterého normální člověk nezavítá každý týden. 

Protože Tábor není úplně blízká lokalita, chtěli jsme vyzkoušet opravdu co nejvíc a objednali si dva předkrmy, čtyři hlavní chody a dva dezerty.

 

Naše večeře začala klasickým Amuse Bouche, tedy malým pozdravem šéfkuchaře. Servírují zde klasicky pečivo s máslem. V tomto případě se jednalo o moc dobré brioškové houstičky. 

Pak už přišly na řadu naše předkrmy. 

 

Dršťky

Zadělávané hovězí dršťky s chorizem a smetanou.

 Tenhle český předkrm mě úplně nadchnul. Krásně vypadal a báječně chutnal.  Bomba!

 

Vepř

Vařený vepřový bůček v jablkovém moštu s maracujou, nakládanou zeleninou, řasami wakame a chilli olejem.

 Studený předkrm s velkou mezinárodní inspirací. Skvělá omáčka, překvapivě koriandr a nakládané ředkvičky. Výborné!

 

Kuře 

Prso z kuřete se zázvorovou omáčkou s mirin, černou čočkou, pečeným a marinovaným celerem s ředkvičkami  

 

Tohle jídlo bylo v porovnání s ostatními jídly trochu obyčejné, ale chtěl jsem jej vyzkoušet hlavně proto že bylo z obyčejných surovin a šlo by jej zařadit i do našeho Ømáčkarna menu. Kuře sous vide, vařená čočka, celer.  Nic nemožného. Dobrá kombinace

 

Daněk 

Hřbet z daňka s omáčkou z červeného vína, zvěřinovým jelitem, červenou řepou nakládanými borůvkami a máslovým pithivierem se špekem a kapustou.

 Jedno z nejdražších jídel z menu, pravý opak předcházejícího kuřete. Pokrm z kterého čouhá spousta práce. Za zmínku stojí uzavřený koláč pithivier původem z Francie, nebo zvěřinové jelítko. Skvělý pokrm!

 

Tele 

Pečínka z telete s karotkovou tarhoňou, krémovým sýrem, červenou řepou v malinách, chipsy a bylinkami.

 Telecí maso krásně upečené, fantastická tarhoňa. Bravo!

 

Brzlík 

Ragú z telecího brzlíku na smetaně s grilovanou cibuli s hořčicí a kynutými majoránkovými buchtami z trouby.

Na brzlík jsem byl velice zvědavý a byla to moje brzlíková premiéra. Už jsem byl hodně přecpaný a zvláštní konzistence  brzlíku mě příliš nenadchla. Vše okolo bylo ale opět prvotřídní. Hlavně bych vyzvedl fantastické slané buchty!

 

Po tomhle všem co jsme ochutnali a snědli jsme potřebovali pauzu. Odcházet z nezapomenutelné večeře bez dezertu je ale velká škoda, zážitek by nebyl kompletní. 

 Koule 

Karamelová koule s maracujou, slaným karamelem, citronem a mandarinkovou pěnou.

 První z opravdu krásných dezertů, které zde servírují. Velmi podobnou kouli jsme už jedli u Jana Punčocháře, porotce MasterChefa, v jeho restauraci u Matěje. V Mace byly chutě jemnější a vedle koule byly i další komponenty. Výborný dezert!

 

Sýr

Sýrový dort s ananasovou omáčkou, mojito ananasem, laskonkou, cukrovou vatou a červeným grepem. 

 Druhý z dezertů byl neméně originální a opět i velmi krásný. Lehký dezert, který nás opravdu potěšil!

 

Z této restaurace jsme odcházeli plni dojmů. Byl to krásně strávený večer. Obsluhovaly nás čtyři milé dámy. Servis za kvalitou jídla vůbec  nezaostával a cítili jsme se zde velice příjemně. Za týden jsme nedočkavě shlédli tento podnik v Pohlreichově pořadu a byl to opět zážitek. Jéé, tahle servírka nás obsluhovala. Jéé, to jsme taky jedli. Jéé, tady jsme seděli u stolu.

 

Kdybych měl některé jídla vyzvednout nad ostatními, tak nejvíce mě nadchly předkrmy a krásné dezerty, které se jen tak někde nevidí.

 

I když restaurace Mace do dalšího kola nakonec nepostupila a prohrála s konečným celkovým vítězem, zanechala skvělý dojem. Sám Zdeněk Pohlreich vyřkl myšlenku, že kdyby tato restaurace byla někde ve Francii, určitě má michelinskou hvězdu. Jelikož jsou komisaři od Michelinu na státy východní Evropy přísnější, tak za nás by to bylo spíše na ocenění Bib Gourmand, což nic nemění na faktu že tento podnik je jedním z nejlepších v České republice. 



Tip na výlet v Táboře:

Líbila se nám socha Jana Žižky na hlavním náměstí. Kromě historického centra města bychom doporučili i Jordánský vodopád.