Sůl a řepa, Strakonice

Čtvrtý  a zatím poslední podnik z pořadu Pohlreichův souboj restaurací jsme navštívili v jihočeských Strakonicích. 

Restaurace Sůl a řepa šéfkuchaře Pavla Drdela je klenot mezi mimo pražskými restauracemi. Začátky této restaurace byly obzvláště těžké. Pavel suší, udí, nakládá a fermentuje a to takové suroviny z české přírody že to v rámci české republiky nemá obdoby. Lidé ve Strakonicích tomuto rozhodně nefandily. Věci se začaly měnit až po příjezdu Lukáše Hejlíka. Zařadil tuto restauraci na svoji Gastromapu a později i do své knížky 365 a to rovnou mezi nejlepších 12 podniků z celé České republiky. 

Porchetta z vepřové krkovice, uzený bok, šalvěj, máslo, pečené brambůrky, pažitkové pesto

 Vepřová panenka z grilu 55°C, medvědí česnek, miso, demi glace, nakládaná hořčičná semínka

Jarní Minestrone se zelenými bylinkami

 

Mazanec, přepuštěné máslo, tymián, mák, vanilková omáčka

Trhané sedlčanské kuře 220 g, houbová omáčka, afrikán, nakládané žampiony, bramborový papír

Rajčatová polévka

 

Poprvé jsme byly v Sůl a řepa před minulý rok o Velikonocích, těsně po vydání Postní kuchařky šéfkuchaře Pavla Drdela. Na tuto knížku jsem se těšil už půl roku před vydáním a nezklamala, je úžasná. Což se potvrdilo i minulý rok, když získala 2 místo v celosvětovém finále Nejlepší kuchařka pro profesionály. Z jídla jsme byly nadšení a po obědě jsem si šel vyžádat i autorův podpis. Skvěle jsme si s Pavlem pohovořili a vyměnili si kontakty.

 

Sušený hovězí krk, nakládané houby, garum, tonnato, focaccia

Hovězí jazyk, chlebový crumble, cibule, demi glace, tamari, švestky

Dezert

s1

Rok utekl jako voda a z Pavla se stala jedna z hvězd české gastro scény. Pravidelne vaří v pořadu  Sama doma, má svůj sloupek v novinách, vidět jste ho mohli jako hosta v Masterchefovi,  v Souboji restauraci Zdeňka Pohlreicha, pořáda kurzy vaření a pracuje na charitativnívh projektech. Naše druhá návštěva opět o Velikonocích byla opět vynikající. Podnik byl již  plně obsazen a bez rezervace jste neměli šanci na volný stůl. Pavel i přes svou vytíženost nás přišel osobně pozdravit a ke stolu přinesl i panáčky na přivítanou .Chvíli jsme pohovořili a pak už opět musel jít začít vydávat pokrmy hostům. Všechny pokrmy byly nápadité a skvělé, tak jako samotný šéfkuchař.

Tip na výlet: zámek Blatná